Bilo da su u pitanju lazanje ili špagete Bolonjeze, svi volimo testeninu i uživamo u njoj. Ali, u njenoj domovini, Italiji, postoji bonton oko jedenja paste.
1. Večera počinje oko 21 i 30 ili čak i oko 22 h i naravno testenina može biti na meniju pa vredi čekati večeru.
2. Iako nam se čini da u Italiji svi prave testeninu od nule, to i nije baš tako. Sasvim je prihvatljivo da koristite i sušenu testeninu, čega se verovatno pridržavaju “none” koje su majstori za svežu testeninu.
3. U Italiji je sveža testenina rezervirana za nedelju kada domaćice imaju više vremena za izradu iste.
4. Kod većine italijanskih jela sos je sekundaran u odnosu na oblik i teksturu testenine, što, rekli bismo, nije slučaj i kod nas.
Sos je zadužen da se s ljubi sa testeninom i poboljša je, a ne da je udavi. Ako je vaša testenina punjena vino treba da odgovara punjenju, a ne sosu.
5. Jedno od “no, never” pravila je i da parmezan ne ide nikada na morsku pastu.
6. Testenina treba da bude predjelo a ne glavno jelo i shodno tome porcija treba da bude manja.
7. Za konzimaciju paste potrebna vam je samo viljuška. Tako i raviole ili papardele sečite viljuškom, a ne nožem. Isto tako i špagete ne motajte na viljušku ako hoćete da poštujete ovaj bonton.
8. Testeninu jedite iz ravnog tanjira, iako vam se možda čini nemoguće da pokupite svaki komad sa tanjira, a da ga ne oborite sa ivice.
Bon Apetit!