Sveža testenina

Proguglajte „zdravu hranu“ i verovatno nećete naći testeninu na listi. Ali nisu sve testenine stvorene jednake. Nutritivna vrednost od jedne marke testenine do druge može se značajno razlikovati. To je zato što proces proizvodnje ima ogroman uticaj na konačnu nutritivnu vrednost.

Testenina se često stavlja zajedno sa drugim rafinisanim proizvodima kao što su hleb, kolači i kolačići. To je zato što se većina testenine koja se jede širom sveta pravi u ogromnim industrijskim postrojenjima sa niskim kvalitetom sirovina.

Ali samo zato što pazite na svoju ishranu ne znači da morate odustati od testenine! To samo znači da možda treba da obratite malo više pažnje na brendove koje kupujete.

Brzo sušenje znači otežano varenje
Sada da uđemo u nauku. Tradicionalna testenina se pravi od pšenice, koja naravno sadrži gluten. U industrijskim pogonima za proizvodnju testenina testenina se suši što je brže moguće na visokim temperaturama. Testo je podvrgnuto takvom termičkom šoku tokom ovog procesa da se njegova glutenska mreža sabija i steže pod pritiskom visoke temperature.

Čvrsta glutenska mreža ima posledice: čini testeninu mnogo težim za varenje i zahteva mnogo više energije da se razgradi u telu. Osim toga, testenina se u suštini ne može prekuvati jer upija manje vode tokom kuvanja. To takođe znači da kuvana testenina ima neujednačenu teksturu.

Sveža testenina lakše varenje
Zanatski proizvođači testenina, kao što je Pastini pasta, odriču se industrijskog procesa  kako bi stvorili proizvod koji je ukusniji i lakši za naše telo. Sveža testenina  omogućava da mreža glutena testa ostane skoro potpuno nepromenjena. Manje suženu glutensku mrežu našim telima je lakše razgraditi i apsorbovati.

Sveža testenina  ravnomerno upija vodu tokom kuvanja. To znači da će se vaša testenina kuvati ravnomernije i da možete pronaći savršen  trenutak za rizotiranje u pasti. Kuvari kažu da je najpoznatija karakteristika testenine Pastini to što se uvek ravnomerno kuva spolja i iznutra!

 

„Ono što najveći industrijski proizvođači testenine rade za pet sati, mi radimo za godinu dana.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *